HANAMIKOJI

Mindig meglepődök, amikor egy olyan játékkal találkozom mint a Hanamikoji. Amikor egy végtelenül egyszerű mechanizmussal képesek a tervezők egy újszerű, remek szórakozást nyújtó játékot alkotni.


Ebben a játékban a játékosok egy körben, felváltva, összesen 4 különböző akciót hajtanak végre tetszőleges sorrendben. Ennyi az egész játék. A trükk abban van, hogy ezeket az akciókat és a velük kijátszott lapokat milyen módon kombináljuk.


Első lépésként lapot húzunk, majd végrehajtjuk az alábbi akciók egyikét.
  • Egy lapot kiválasztunk és képpel lefelé félrerakjuk. Ezt a lapot a forduló végén a készletünkbe fogjuk helyezni.
  • Két lapot kiválasztunk és képpel lefelé eldobjuk. Ezek a lapok kikerülnek a játékból ebben a fordulóban.
  • Három lapot választunk és képpel felfelé lerakjuk azokat. Az ellenfél választ közülük egy lapot és a saját készletébe helyezi, a maradék kettőt pedig mi rakjuk a készletünkbe.
  • Négy lapot választunk melyekből két darab két lapos csoportot hozunk létre. Az ellenfél elveszi az egyik csoportot és a lapokat a saját készletébe helyezi, a másik két lap a mi készletünkbe kerül.
A forduló végén, mikor mindkét játékos végrehajtotta a négy akcióját (mindegyiket egyszer), kiértékeljük a gyűjteményünket. Azoknál a gésáknál ahol valaki több lapot gyűjtött, a jelölőt a saját oldalára húzza. Egyenlőség esetén a jelölő az eredeti helyén marad. Ez az esetleges következő forduló szempontjából is fontos, hiszen ha a forduló végén senki nem éri el a nyerési feltételek egyikét sem, akkor új forduló kezdődik és a megszerzett előnyöket döntetlen kiharcolásával is meg lehet majd őrizni.


A győzelemhez vagy 4 gésa kegyét kell elnyerni vagy 11+ értékpontot kell szerezni. Ez utóbbi az erősebb feltétel abban az esetben ha mindkét játékos teljesítené a feltételek egyikét.


A játék természetesen kizárólag kétszemélyes, viszont nagyon mutatós és olcsón beszerezhető magyar szabállyal vagy egy kis kreativitással házilag is elkészíthető.

Update: a www.happymeeple.com weboldalon ingyen játszható.

Hanamikoji


Megjegyzések