BIG FIVE

Azért néha a nagyok is "merítenek inspirációt" más játékokból :) Reiner Knizia elég nagy név a társasjáték szakmában, de ez a játéka egyértelműen Qwirkle nyúlás. Másrészről én örülök, ha valaki úgy másol le egy játékot, hogy annak hibáit kijavítja.


Ebben a játékban műanyag lapkák helyett kártyákat használunk. A lényeg, hogy legelsőként szabaduljunk meg az összes lapunktól. Mindenki 5 lapot kap és a maradék lapokat egyenlően szétosztva mindenkinek lesz egy húzópaklija. A lapokat egyszerű szabályok alapján tudjuk az asztalra helyezni. Mindig egy megkezdett csoportot kell kiegészíteni, és nem lehet egy csoportban ötnél több és két azonos lap. Ha nem tudunk vagy nem akarunk lapot letenni, akkor a kezünkben levő öt lapból bármennyit lecserélhetünk.

A lerakott lapok után bónuszok is járnak. Ha egy csoportba a negyedik lapot rakjuk akkor 1, ha az ötödiket, akkor 2 lapunktól szabadulhatunk meg, akár a kezünkben levő lapok közül, akár a húzópaklink tetejéről. Ezek a bónuszok több lap kijátszásakor és több csoport kiegészítésekor is összeadódnak.


A játék szerencsére házilag is könnyedén elkészíthető bármilyen témával, ugyanis 5 figura és 5 szín használatával kell 100 lapot elkészíteni. 1-4 fő játszhatja, és a gyors játékmenet miatt akár több menet is játszható egymás után. A győztes megállapításánál a megmaradt lapokat is figyelembe vehetjük, főleg, ha több menetről van szó.


 BIG FIVE SOLITAIRE 

A cél, hogy minden lapot kijátszva ne maradjon egyetlen lap sem az asztalon (a dobópakliban maradt lapok büntetőpontnak számítanak).
  • Egy lappal az asztalon és négy lappal a kézben kezdjük a játékot, de a játék során mindig öt lapot húzunk fel.
  • Mindaddig rakhatunk le lapokat a kézből, amíg azok illeszkednek az asztalon lévő lapokhoz, de egy csoportban nem lehet két azonos lap.
  • Ha nem tudunk szabályosan lapot lerakni, akkor a kézben tartott lapok a dobópakliba kerülnek.
  • Ha már nincs a kezünkben lap, akkor újabb öt lapot húzunk.
  • Minden ötös csoport kialakulásakor levesszük a csoportot (ezek a lapok végleg kikerülnek a játékból, és nem a dobópaklira kerülnek) és egy lapot áthelyezhetünk az asztalon vagy lerakhatjuk a dobópakli legfelső lapját (így újabb ötös csoport alakulhat ki - kombózás)
Big Five



Megjegyzések