2015. június 12., péntek

ISTANBUL

Legújabb szerzeményem ez a játék és azonnal a házi toplistám élére ugrott. Szerintem ott is marad egy jóideig. Nem mellesleg többek között az év expert játéka volt 2014-ben. A játékot 2-5 fő játszhatja. Feladatunk a kereskedés és ezáltal rubintok megszerzése.


A játékosok kereskedőket alakítanak akik segédeik segítségével különféle árucikkekkel üzletelnek. Az árukat a raktárakban lehet vételezni, majd a taligára rakva azokat a piacokon lehet pénzre váltani. Pénzért illetve árukért is rubintokat szerezhetünk. Munkánkat különleges képességű kártyalapokkal segíthetjük. Az nyer aki először megszerzi a szükséges mennyiségű rubintokat.


A táblák jelképezik a város külnféle helyszíneit, mint szökőkút, rendőrség, posta, raktárak, piacok, palota, mecsetek, teaház, stb. A játékos minden körben léphet egy vagy két mezőt és ha van még rendelkezésre álló segédje, akkor végre tudja hajtani az adott hely akcióját. Okos tervezéssel optimális úton lehet megszerezni azokat a dolgokat amikre a rubintvadászatban a legnagyobb szükség van. Mindig az jár a legjobban aki elsőként ér oda egy adott helyre, mert akcióról akcióra drágulnak a megszerezhető jóságok.

A játék annyira kiegyensúlyozottnak tűnik, hogy az eddig lejátszott menetekben szinte mindig egyetlen rubint megszerzésén múlt a győzelem, minden játékos egálban volt a végén. Még ha valaki le is maradt az elején, a vége felé egymás után tudta megszerezni a szükséges köveket. A játéktér pedig rengeteg variációban kialakítható. Van 3 előre megjelölt változat, de apróbb megkötésekkel teljesen véletlenszerűen is kirakhatjuk a táblát.

Szubjektív értékelés [10/10]
+ nincs a végén pontszámlálás
+ sokféle táblavariáció
+ minimális holtidő
+ sokféle út a sikerhez
+ interakció a többi játékossal
+ egyszerű szabályok
+ kiváló mechanizmus
+ szép játékelemek
- szerencsefaktor

BoardGameGeek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése