BLOOD RAGE

Annak idején óriási sikerrel futott a játék Kickstarter kampánya, köszönhetően a témának, a tervező nevének, a kiadó reputációjának és a rengeteg kiváló minőségű mininek, amit a játékban kapunk. Akkor lemaradtam róla mert igen húzós áron adták, de a magyar megjelenés hírére előrendeltem és összespóroltam az árát. Sajnos a KS extrákról így csak álmodozhatok, de az esküdt ellenségemnek (a szerencsének) köszönhetően nyertem egyet a négy szörnyfigura közül. Nem is értem, hogyan eshetett meg ilyen éppen velem.


Sajnos jó magyar szokás szerint a kiadás fordítása elég összecsapott lett, mintha lektor nélkül, olyan személy dolgozott volna vele aki nem csak angolul nem tud elég jól, de sok esetben még magyarul sem. Pedig a fészbúkos társasjátékos közösség már számtalanszor felajánlotta ingyenes lektorálási és fordítási segítségét a kiadóknak, de ez eddig lényegében süket fülekre talált. Ezért aztán megint csak kénytelen voltam saját verziót készíteni, aminek jellegzetessége, hogy a lapok címét angolul hagytam. A játékban ezen feliratoknak nincs különösebb szerepe és probléma esetén így könnyebb a fórumokon rájuk keresni. Ja, és egy dolgot muszáj volt átírnom. Vezetője a busznak meg a túrának van, a viking klánoknak vezérük van. Gratulálok az igényes, szó szerinti google translate fordításhoz.


Most, hogy kiDÜHöngtem magam, térjünk rá magára a játékra. Ebben a 2-4 fővel játszható társasjátékban viking csapatainkkal területeket foglalunk el és fosztunk ki, majd csatákban vagy a végítélet által elpusztítva a Valhallába kerülünk. Cselekedeteinkkel minél több dicsőséget próbálunk szerezni és ezt akár a halálunkkal is elnyerhetjük, hiszen egy viking számára nincs is nagyobb érdem mint dicső halált halni. A játékban három korszakot teljesítünk, mindegyik végén visszakapjuk a Valhallába került harcosainkat. Minden korszak elején lapokat draftolunk, melyekkel később harcolhatunk, fejleszthetjük a klánunk képességeit és további szörnyeket szerezhetük és állíthatunk az oldalunkra.


A játékosok egymás után egy-egy akciót hajtanak végre, melyekért harci dühvel kell fizetnünk. Fontos ügyesen beosztani a rendelkezésre álló düh készletet, mert az ingyenes akciókat is csak abban az esetben hajthatjuk végre, ha még rendelkezünk düh értékkel. Ha kifogytunk, akkor már nem kezdeményezhetünk, de mások fosztogatás akciójára még reagálhatunk. A fosztogatás az egyik az öt akció közül, amikor is megpróbáljuk kifosztani az adott tartományt és megszerezni az ott kínált jutalmat. A fosztogatásba beszállhatnak más játékosok is és a legerősebb csapat visz mindent. A kijátszott csatakártyáinkkal tudjuk növelni az erőnket, illetve a lapokon szereplő különleges képességek segíthetnek minket győzelemre. További akciók az elfoglalás, a menetelés, a fejlesztés és a küldetések vállalása.



A klánunk képességeit a játékostáblán alakíthatjuk ki. Fejleszthetjük a vezérünket, a hajónkat, a harcosainkat és szörnyeket fogadhatunk fel. A három klánjellemzőnk fejlesztésével pedig növelhetjük a harci düh készletünket, a győztes csatákért járó dicsőségpontjainkat és a táblára helyezhető figuráink maximális számát. Miután mindenkinek elfogyott az összes harci dühe, a kör a végéhez közeledik. Mindenkinek el kell dobnia egy kivételével az összes lapját és a sikeres küldetésekért járó dicsőségpontok kiosztása után a Ragnarök szisztematikusan elpusztítja a világ egy darabját, hiszen közeleg a világvége. Ezután a harcosaink kiszabadulnak a Valhallából és egy korszak véget ér. A harmadik korszak után a legtöbb dicsőséget szerző klán nyeri meg a játékot.


Aki kedveli a viking témát, a konfrontációt, a cselvetést, a taktikázást és szeret miniatűr figurákat pakolgatni, annak a borsos ár ellenére is ajánlott a játék beszerzése, mert minőséget és remek játékélményt kap a pénzéért.

Blood Rage

Megjegyzések